| Το οπτικό πεδίο (φάση 3) | |||
|
|
Πολλοί παράγοντες μπορεί να ενοχοποιηθούν για την "απώλεια" της φάσης, άλλοτε βαραίνοντας την αντίληψη του Διαιτητή, άλλοτε του Βοηθού, άλλοτε και των δύο.
Εκτός απο τη μακρινή απόσταση απο το συμβάν και την παρουσία παίκτη που εμποδίζει το οπτικό τους πεδίο. αρκετές περιπτώσεις "χάνονται" λόγω λανθασμένης θέσης. Έτσι ο Διαιτητής, ο Βοηθός ή και οι δύο έχουν λανθασμένη "Γωνία Θέασης" ή αλλιώς "Οπτική Γωνία". Το λεγόμενο στην Αγγλική γλώσσα "Angle of View". Το τρίτο βίντεο λοιπόν της σειράς που θα δούμε σήμερα μας αναλύσει, πώς χάθηκαν ή παραλίγο να χαθούν κάποια βίαια και αντιαθλητικά μαρκαρίσματα. Τα είδαν όλοι, τα είδε η κάμερα, αλλά δεν τα είδε κανείς απους άρχοντες του αγώνα.
Ενώ λοιπόν όλοι μπορεί να έχουν δεί τη φάση και το κτύπημα, οι Διαιτητές ίσως έχουν κάνει λάθος και δεν τιμωρούν τον παραβάτη. Γιατί συνέβη αυτό? Γιατί είχαν λάθος "Angle of View" Προσέξτε την παρακάτω εικόνα
Οι δύο κόκκινες περιοχές μέσα στον κύκλο μας δείχνουν τα σημεία στα οποία ο Διαιτητής, ο Βοηθός και ακόμα και ο Τέταρτος χάνουν την οπτική τους επαφή με το συμβάν. Η ευθεία μάυτη γραμμή μας δείχνει ποιό είναι το σωστό σημείο που πρέπει να βρίσκεται ο Διαιτητής ή ακόμα και ο Βοηθός για να έχουν πλήρη τον έλεγχο της φάσης.
Στο animation υπάρχουν τα σημεία που χάνεται η οπτική επαφή και αντιστοιχούν στα κόκκινα σημεία του κύκλου. Δείτε το animation.
Έτσι λοιπόν γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι υπάρχουν φάσεις που δεν τις βλέπει ο Διαιτητής. Δεν είναι ούτε δύσκολο αλλά ούτε και απλό. Απλά χρειάζονται και οι συνθήκες για να υπάρχει το σωστό Angle of View και ο κάθε Διαιτητής θα πρέπει με την τοποθέτηση του στο γήπεδο να φροντίζει γι'αυτό.
|
You need to login or register to post comments.



Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σε κάθε αγώνα, όπου όλοι αναρρωτιούνται γιατί μια φάση δεν τιμωρήθηκε όπως προβλέπει ο κανονισμός ή δεν τιμωρήθηκε καθόλου.
Σε αυτό το άρθρο θα σας αναλύσουμε έναν απο τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν τους Διαιτητές και του Βοηθούς στο λάθος.























